'Es spēju arī kost!' - skarbākā latviešu Eirovīzijas kritika

Kādreizējais Riču ģimenes muzikants un galvenais runasvīrs Kaspars Pudniks skarbi izsakās par to, kā šobrīd vēl varētu "glābt" Eirovīzijas dziesmu konkursu Latvijā.

'Es spēju arī kost!' - skarbākā latviešu Eirovīzijas kritika
Komentāri[53] 09.03.2014 06:20

Kaspars Pudniks:

"Viņi prot tikai riet! Es, savukārt, spēju arī kost. Un, ja būs nepieciešams – uzņemties atbildību, vadīt karavānu!


Mani ierosinājumi un redzējums par jauniem noteikumiem, lai veiksmīgi organizētu Eirovīzijas nacionālās atlases konkursa norisi Latvijā, un sabiedriskās LTV attīstību tā ietvaros.


IEROSINĀJUMI un to PAMATOJUMI


1.Konceptuāli pilnīgi jauna, eirovīzijas dziesmu konkursam iesniegto dziesmu atlases komisijas izveide, kuras sastāvā neietilptu neviens mūzikas industrijas un ar to cieši saistīts pārstāvis(Nekādi mūziķi, komponisti, aranžētāji, menedžeri, režisori, horeogrāfi, mūzikas žurnālisti, producenti utt.)


Pamatojums -  Latvijas mūzikas industrijā ir ļoti sīva konkurence, kas pats par sevi nav nekas slikts, taču jāsaprot ir viena lieta. Latvija ir ļoti maza valsts, un mūziķu vēlme strādāt, koncertēt un sevi realizēt ir ļoti liela, taču Latvijas publikas pirktspēja un iespējas apmeklēt koncertus vai pirkt mūziķu radītus audio darbus ir stipri ierobežota. Ja vienam ir pilna zāle,kādam tikai puspilna. Un te parādās vieta īpašām sajūtām.Tādēļ, ja atlases komisijā sēž cilvēki, kuri jau pēc balss atpazīst Latvijas izpildītājus un/vai ir piedalījušies kādas atlasē iesniegtās dziesmas izveidē un/vai kāds no šiem skaņdarbiem ir ierakstīts atlases komisijas pārstāvim piederošā studijā – tas uzreiz norāda uz interešu konfliktu, ko nekādā gadījuma turpmāk nedrīkst pieļaut. Jāsaprot, ka mūziķi Latvijā ir draudzīgi līdz brīdim, kamēr otrs neņem nost tavu maizi.


  • Komisijas sastāvu veido 10  eksperti, vēlams,pēc iespējas internacionālāks sastāvs : pilsoņi, nepilsoņi, latvieši, krievi, čigāni, poļi, igauņi, gruzīni, vācieši, fraņči, angļi. Visi dzīvojoši Latvijā, strādājoši un/vai studējoši dažādās ar mūziku tieši nesaistītās nozarēs. Cilvēki, kuri reāli dzīvē ir tie, kuri arī balso par Eirovīzijas Finālā dzirdēto un redzēto.

  • Pamatojums -  Iesaistot pēc iespējas internacionālāku sastāvu, mēs veicinam Latvijā dzīvojošo kopienu un tautu sadraudzību. Palielielinam potenciālās dziesmas konkurētspēju, jo galvenie balsotāji lielajā Eirovīzijā par mūsu izvēlēto dziesmu nebūs Latviešu tautības cilvēki. Šādā veidā mazinot arī politiķu mākslīgi radīto spriedzi uz vienlīdzību starp dažādajām Latvijā dzīvojošajām tautām .Šis ir viens no līdzekļiem lielāku TV reitingu sasniegšanai, kam nu tas ir svarīgi.Papildus mēs parādam, ka viņi mums ir svarīgi, kas nenoliedzami tā arī ir. Jāsaprot,  Mēs visi kopā veidojām neatkarīgu valsti, žēl , ka daudzi latvieši to pēdējā laikā ir veiksmīgi aizmirsuši un ignorē.



    2.Atbilstošu un piemērotu konkursa pusfinālam paredzēto telpu piemeklēšana, balstoties uz reālajām tehniskajām, morālajām, ētiskajām un finansiālajām prasībām.


    Pamatojums -  Lai mūziķi, pavadošie mākslinieki, tehniskais personāls un TV operatori  varētu sniegt kvalitatīvus un augsta līmeņa priekšnesumus, viņiem pirmkārt ir jājūtas labi, komfortabli. Un šī mērķa sasniegšanai jānodrošina visi nepieciešamie apstākļi. Jāsaprot, ka kāzas var organizēt arī kūtī, kopā ar cūkām un mēsliem, taču atbilstošāka vieta, jūs piekritīsiest,  būs baznīca, kurā būs jūtams arī pareizais morālais fons un nepieciešamā noskaņa.

    Ideālu koncertvietu un kultūras namu Latvijā netrūkst. Man ļoti patiktu Smārdes milzīgais kultūras nams, kurš ir veidots kā amfiteātris, ar lielu cilvēku skaita ietilpību,lielu aizskatuvi, patīkamu auru, lielisku enerģētiku, modernu, lielu skatuvi, ērtu autonovietni, ārpus pilsētas, salīdzinoši TUVU Rīgai, Liepājas šosejas malā. Šādu vietu Latvijā netrūskt.


    3. LTV ir jāsaprot, ka viņas galvenais uzdevums ir SABIEDRISKĀ TELEVĪZIJA. Tās uzdevums nav tikai izcelt VENTSPILI, kā superpilsētu citu starpā. Tas nozīmē, ka LTV katru gadu ir jārīko atvērtais konkurss pašvaldībām, par Eirovīzijas Nacionālās atlases FINĀLA norises vietu un tiesībām to uzņemt savā pilsētā.


    Pamatojums – Šādā veidā LTV kā sabiedriskais mēdijs , vistiešākajā veidā veicina visas Latvijas kopīgas kultūrvides izveidi un attīstību. Ar pastarpinātas reklāmas palīdzību veicina arī ekonomisko un psiholoģisko Latvijas tautu atveseļošanos. Mēs taču esam ieinteresēti arī citu pilsētu straujākā attīstībā, tad kādēļ izmantojot šo konkursu, to neveicināt. Jaucot nost aizspriedumus un mākslīgi veidotas barjeras. Ventspilij nedrīkst piederēt VETO tiesības, vai arī LTV var uzskatīt par sabiedrisko televīziju, tikai šauram cilvēku lokam. 


    4.  Nopietni un ar cieņu ir jāizturas pret mūziķu iesniegtajiem darbiem. Visām 20 pusfinālos iekļuvušajām dziesmām ir jābūt garantētam 10000 EURO balvu fondam, kurš sedz katras konkrētās dziesmas ieraksta izmaksas.


    Pamatojums – Vienas dziesmas iesniegšana Eirovījas konkursam māksliniekam izmaksā sākot no 300 – 1000 Euro lielus naudas līdzekļus. Ja māksliniekam jādomā vēl arī par skatuves tērpiem un horeogrāfiem, režisoriem, tad šīs izmaksas sasniedz ļoti augstus apvāršņus. Jāsaprot, ka tikai retais var ko tādu atļauties. Tieši šī iemesla dēļ daļēji arī ir situācija – kas ir ko vilkt mugurā to velku, kā māku tā laižu. Latvijas mūziķiem reāli nav tam līdzekļu, bet Televīzija pilnīgi nekā viņus neatbalsta, taču labprāt uz viņu rēķina pelna. Tādēļ uzskatu, ka tas būtu tikai loģiski un godīgi, daļu mākslienieku investēto līdzekļu atgriezt viņiem atpakaļ, kurus viņi tālāk jau var investēt skatuves tērpu un režisoru algošanai, lai attīstītu dziesmas vizuālo noformējumu, kā rezultātā ieguvēja būs arī TV un visi Latvijas iedzīvotāji, kuriem tas ir svarīgi.



    5. Jānovērš Nelietderīgu un lieku tēriņu rašanās iespējamība pašā saknē. Jāatlaiž no darba neefektīvi konkursa organizatori, konsultanti un publiski jāizsludina jauns konkurss. Nezinu, ko tā komanda tur tādu dara – Es viens pats to visu varu noorganizēt divu nedēļu laikā, tiesa – augstākā līmenī.


    Pamatojums – Katru gadu mēs dzirdam par to, cik Eirovīzija ir dārga un naudiņa trūkst, dalība dārga konkursā. Domājams, ja liekēži – šajā gadījumā LTV darbinieki kuplā skaitā katru gadu neizmantotu šo apmaksāto izklaidi savās interesēs – it kā pārstāvot Latviju, tad ticiet man, naudiņas pietiktu, valstiski svarīgākām lietām. Vienkārš jautājums – vai var iztikt bez dziesmas solista konkursā – Nē, Nevar! Vai var iztikt bez šo solistu itkā komandējumos pavadošo LTV delegāciju – Jā, VAR! Un pēdējo gadu rezultāti – šo personu lietderību spilgti izceļ! Būsim kritiski!


    5.1. Konkursa organizatoram ir jābūt:

    • cilvēkam ar plašām zināšanām šajā nozarē, ar plašām zināšanām sabiedriskajās attiecībās, tolerantam, apveltītam ar morāli un taisnīguma izjūtu.
    • cilvēkam,kurš spēj uz to paskatīties plašāk par savām ambīcijām un personiskajām interesēm.
    • cilvēkam, kurš saprot,kā šo konkursu izmantot Latvijā dzīvojošo tautu attīstīšanai un kopīgas kultūrvēstures veidošanai ar tām. 
    • cilvēkam, kurš jaungada naktī skatās krievijas kanālu veidotās Jaungada pārraides,par cik atzīst tās par daudz labākām esam, nekā piedāvā LTV.
    • cilvēkam, kurš saprot, ka ir jāattīstās un meklēs visus iespējamos veidus un  līdzekļus, lai sasniegtu mērķus.

    Pamatojums -  Tikai tāds cilvēks to var izdarīt! Nevar pieļaut, ka šādu konkursu organizē „mājsainieces” ar saviem ‘”dēliem” .


    5.2.  ĻOTI  svarīga nianse!  TV tiešrades vadītāji! LTV - Beidziet vienreiz izmantot idiotu pakalpojumus un savus radiniekus un/vai mīļākos. Latvijā ir ļoti daudz talantīgu, skaistu cilvēku, kuri prot un kuriem ir talatns vadīt. Cilvēki, kuri aizrauj ar savu šarmu un prāta asumu. Nezinat, kur meklēt, pajautājiet man.


    Pamatojums -  TV tiešraides vadītāji veido 50% no vakara noskaņojuma un intrigas koncertā. Tiem ir jālasa IZCILI uzrakstītais scenārijs, TAČU , ja koncerta norises laikā tie saprot, ka viens vai cits joks ir lieks vai jēls un pēkšņi neiederas, spēj uzņemties uz sevi iniciatīvu un iziet no situācijas. Cilvēki, kuri prot labi improvizēt un JUST, ko kurā brīdī vajag, vai nevajag runāt.Cilvēki uz kuriem ir patīkami skatīties.Cilvēki, kuri izstaro siltumu un enerģiju.  




    5.3.  TV tiešraides operātoru un TV režisora kopdarbs, satriecoši labas bildes un skaņas raidīšanai TV skatītājiem. Gadu no gada, tiek pieļautas vienas un tās pašas kļūdas un tas liecina par kaut ko! ?


    Pamatojums -  Jāsaprot, ka Eirovīzija vispirms ir bildīte ekrānā un tikai pēc tam skaņa. Ja bildīte patīk, uzgriežam skaņu, bet dažreiz pietiek arī tikai ar bildīti. Nu nevar būt tā, ka TV operātori vai režisors ir tik neprofesionāls un/vai neieinteresēts šajos jautājumos, ka ikviens priekšnesums ir nebaudāms, no TV skatītāja viedokļa. Skatuve melna, tumša grīda, vienāds fons pilnīgi viesiem, mākslinieki ar tumšām drēbēm vispār pazūd uz skatuves, citi nemaz nekontrastē. Nekādas intrigas, nekāda smalkuma, kaisles, pieļaujamas erotikas, acus skatiena, kurš uzrunā, priekšnesuma koptēla. Tāda sajūta, ka ģenerālmēģinājumu nav bijis vispār – nu veči filmējam,ko kurš redz, to rādam...kā sanāks tā būs labi.  Nebūs labi!  Te ir ļoti daudz mazu jautājumu, kuri ir jārisina, bet šādi filmēt nedrīkst. Pieļauju, ka operatori iespējams ir iebilduši, taču kādam organizatoram kāds „otkatiņš” nāk no Paladiuma. Kās saka, skatītāji piecietīs.



    6.  Likvidēt Žūriju – visu atstājot tikai un vienīgi TV skatītāju un sociālo portālu lietotāju rokās.


    Pamatojums – NOVĒRST iespēju žūrijai  kādu iegāzt, pabīdīt un/vai lobēt kāda interesēs. TV balsojuma tabulai ir jābūt redzamai visu laiku. Netraciniet cilvēkus, bez Jums jau pietiek viņiem stresu. Atraduši arī valsts noslēpumu.



    Ar cieņu

    Kaspars Pudniks"

    Pēdejais komentārs

    Lasīt visus komentārus [53] ››
    dr jack 29.07.2015 07:47
    Mi nombre es Dr. Jack Brandon de HOSPITAL primer consultor, soy un
    especialista en cirugía de órganos, y nos ocupamos de la compra y venta de órganos de
    humana que quieren vender compra a, y se encuentran en Nigeria, EE.UU., y en
    Malasia, pero nuestra oficina central está en Nigeria. Si usted está interesado en
    La venta de su riñón Por favor, no dude en ponerse de nuevo a nosotros para que podamos
    Que seguir adelante.
    Y este es nuestro correo electrónico si usted está interesado,
    Firstconsultanatz@gmail.com

    Citi Iesaka

    Citi Raksti

    Paparacci.lv

    Jaunākās

    TOP 5

    VIDEO

    seko mums ›› VIPi.tv draugiem.lv VIPi.tv facebook VIPi.tv twitter VIPi.tv rss